Oma suhtautuminen chattailuun on ollut ymmärtävän vähäinen. Meseä olen oppinut käyttämään poikani ja veljeni kanssa ihan arkisessa kommunikaatiossa. Sen sijaan nk. "tuotantokäytössä" kokemukseni chat työkalusta ja sen hyödyllisyydestä on ollut vähäistä.

Tänään huomasin chat välineen lisäarvon eräässä työhöni liittyvässä tilanteessa. Olimme verkkokokoustamassa eri ammattikorkeakoulujen verkko-opetuksen kehittäjien kanssa. Jostain syystä neuvottelutyökalu tai osallistujien työasemat reistailivat niin, että joku kuuli toista hyvin ja toisen puheesta ei saanut mitään selvää. Toisen kohdalla tilanne meni taas aivan päinvastoin. Itse en kuullut kuin pätkittäin kokouksen puheenjohtajaa, joka teki kokoukseen osallistumisen tukalaksi. No tilaneesta selvittiin aika hyvinkin. Pyysin jotain kolleegaani "simultaanitulkkaamaan minulle". Tämäkin homma toimi tyydyttävästi juuri chatia hyväksi käyttäen.

Kuitenkin se lisäarvo ja kustannustehokkuus ajan kanssa tapahtui "kalenterisulkeisissa" eli seuraavan kokousajan sopimisessa. Siinä tilanteessa chat oli ainoa mahdollisuus. Ja mitä ihmettä, kuuden ihmisen kokousajan sopiminen tapahtui parissa minuutissa. Päivämääräehdotukset sinkoilivat ja sopii / ei -vastaukset sinkoilivat lähes ehdotusten kanssa saman aikaisesti. Joku saattoi sanoa jotakin vahvistavaa "eetteriinkin", mutta puhujan kuuli kuka milloinkin. Mikä sitten loi tehoa "kalenterisulkeisiin"? Ainakin se, ettei kukaan kovasti selitellyt aikatauluaa: "tuun just lomilta", "lääkärissä", jne. Perinteisessä puheen maailmassa tämä olisi ollut ihan luonnollista sosiaalista toimintaa, mutta kokouksen lopussa aikaavievää ja tarpeetontakin. En tiedä mitä tapahtui kalenterien selaukselle prosessina, mutta käsittämättömän nopeasti chat ruudulla ei, kyllä vastaukset ja uudet ehdotukset sinkoilivat. Oma suhtautumiseni ja kiinnostukseni chatin mahdollisuuksiin ja hyödyntämiseen verkko-opetuksessa muuttui kertaheitolla. Esim. varmaan tuo PBL opiskeluun liittyvä aivoriihityöskentely verkko-oppimisympäristössä olisi "esim. chatin heiniä"! :)