2002 - verkkovuorovaikutus "kehiin", verkko-opetus laajenee työyhteisössä

Vuonna 2002 oppilaitoskohtainen www-sivu (1998 aloitettu) muutettiin sosiaalialan koulutusohjelman www-sivuksi (14.2.2002 alkaen). Muutoksen kautta alettiin kehittää yhteisen koulutusohjelman kahden toimipisteen opiskelijoille tarkoitettua tiedotusta ja materiaalinjakoa "yhdestä internetin toimipisteestä". Kyseiset internet sivut toimivat aktiivisesti joulukuun loppuun 2006, jolloin koulutusohjelman internet toiminta uudistettiin. Kyseisillä sivuilla oli laskurin mukaan  2002-2006  noin 55 000 erillistä vierailijakäyntiä. Tieteellistä varovaisuutta noudattaen voin todeta - sivu ei ollut turha.

Vuonna 2002 tehtiin sosiaalialan koulutusohjelmassa ensimmäinen laajempi verkko-oppimisympäristön välineillä toteutettu vuorovaikutuksen kokeilu (videoneuvottelua oli käytetty täydennyskoulutuksessa).  Kokeilu lähti liikkeelle omasta myönteisestä verkko-vuorovaikutuksen kokemuksestani. Olin kokeillut aikaisemmin verkko-oppimisympäristö WebCT:n keskustelualue työkalua oman verkko-oppimateriaalini opiskelijakysymyksiin ja palautekeskusteluun. Kyseinen aikuiskoulutusryhmä käyttikin välinettä kiinnostuneen uteliaana. Välineen käyttö sujui myös teknisesti heiltä mutkattomasti.

Tämä laajempi kokeilu toteutettiin "pienen projektirahan kannustamana" sosionomi (AMK) opiskelijoiden "hallinnon" opintokokonaisuuden harjoittelun yhteydessä. Kokeiluun osallistui 3 opettajaa ja 43 opiskelijaa. Opiskelijat pitivät kolmessa erillisessä ryhmässä (koko noin 15 opiskelijaa + opettaja) 5:n harjoitteluviikon aika yhteyttä toisiinsa ja opettajaan, keskustelleen mm. harjoittelupaikan yleiseen toimintaan ja työn sisältöön, harjoittelupaikassa tapahtuneeseen opiskelijaohjaukseen ja  oppimiseen liittyvistä kysymyksistä.

Kokeilu lisäsi omaa ja kollegoideni uskoa verkko-oppimisympäristöissä tapahtuvan vuorovaikutuksen tuomiin mahdollisuuksiin ja lisäarvoihin. Opiskelijapalautteessa kokeilu koettiin hyödyllisenä mm. vertaistuen, toisten harjoittelupaikkoihin tutustumisen ja asioissa syvemmälle pääsemisen takia. Useat opiskelijat kokivat jo vuonna 2002, että esim. oppimispäiväkirjaa voisi kirjoittaa ihan hyvin myös verkossa. Useampikin opiskelija ehdotti verkkokeskustelualuiden käyttöä opinnäytetöiden ohjauksessa ja opinnäytetyöaiheisiin liittyvissä ideoinneissa.

Vuonna 2002 verkko-oppimateriaalini myös kehittyivät. Kaksi opintojaksokohtaista oppimateriaaliani yhdistyivät ja laajenivat kokonaisen opintokokonaisuuden käsittäväksi ohjaus ja verkko-oppimateriaali (15 ov). 

Aloin kokeilla myös  johtamisen näkökulmasta (vrt. oppivan organisaatio näkökulma) henkilöstösivu (toimintaohjeita, linkkejä, jne. internettiin). Tämä kokeilu jäi osaltani kuitenkin puolitiehen, kun siirryin koulutuspäällikön tehtävästä "perusopettajaksi".

Vuodesta 2002 jäi ehkä merkittävimpänä asiana käteen tuo opettajien yhdessä tekemä harjoittelu verkkokeskustelukokeilu. Kokeilu oli lähtölaukaus työyhteisön laajemmalle ja tiimeissä tapahtuvalle verkko-opetuksen kokeilulle ja kehittämiselle.

Matkustin vuonna 2002 ensimmäistä kertaa ITK 2002 päiville Hämeenlinnaan. Heti aluksi totesin, että tapahtumahan on oikea verkko-opettajien "Mekka". Päivien aiheet olivat mielenkiintoisia, kävijöitä yli 1000 asiasta kiinnostunutta. Päivillä tajusi, ettei ole asioiden suhteen todellakaan yksin. Tajusin myös sen, miten monet tiesivät ja osasivat monesta asiasta enemmän. Myös kehityksen vauhti ja uusien tekniikoiden tuomat mahdollisuudet hämmästyttivät.

Vuonna 2002 aloitin Turun ammattikorkeakoulun verkko-opetuksen ohjausryhmän jäsenenä.

Vuosi 2003

Takaisin verkko-opettaja - 10 v etusivulle